Är du redo att göra en förändring i din karriär? Oavsett om du är en erfaren yrkesperson eller en nyutexaminerad student som letar efter ditt första jobb, är ditt CV ett av de mest kraftfulla verktygen du har för att attrahera rekryterares uppmärksamhet. Hos Lexman Rekrytering och andra rekryteringsföretag genomgår vi hundratals CV:n varje dag, så hur får du ditt att sticka ut? Här är en steg-för-steg guide för att skapa det perfekta CV:t.

Steg 1: Personlig information
Ditt CV börjar med din grundläggande personliga information – ditt fullständiga namn, kontaktinformation inklusive telefonnummer och e-postadress. Håll det enkelt och professionellt. Undvik att inkludera onödig information som ditt födelsedatum, civilstånd eller personnummer.

Steg 2: Professionell Sammanfattning
Detta är ditt tillfälle att snabbt visa varför du är rätt person för jobbet. I en kort sammanfattning bör du presentera din yrkesbakgrund, dina kärnkompetenser och dina karriärmål. Tänk på att hålla det relevant och engagerande.

Steg 3: Arbetslivserfarenhet
Lista din arbetslivserfarenhet i omvänd kronologisk ordning, med ditt senaste jobb först. Det är viktigt att varje roll inkluderar dina arbetsuppgifter, ansvar och framgångar. Använd kvantifierbara resultat för att visa hur du tillförde värde till tidigare arbetsgivare.

Steg 4: Utbildning
Här ska du ange din högsta utbildningsnivå, inklusive namnet på skolan, typ av examen och examensår. Om du fortfarande studerar, ange det tydligt.

Steg 5: Färdigheter
Listan över färdigheter ska reflektera de specifika färdigheter som jobbet du söker kräver. De kan vara tekniska, språkliga eller mjuka färdigheter. Kom ihåg att det inte bara är vad du kan som räknas, utan hur väl du kan applicera dessa färdigheter.

Steg 6: Referenser
Det räcker med att ange ”Referenser tillhandahålls på begäran”. Om du har utrymme kan du inkludera några referenser, men se till att du har deras tillstånd först.

Vad du bör undvika i ditt CV:

  • Orelevant information: Försök att hålla ditt CV så relevant som möjligt. Om en detalj inte bidrar till att göra dig mer anställningsbar för rollen du söker, bör du överväga att ta bort den.
  • För långa beskrivningar: Var koncis. Försök att hålla ditt CV till en till två sidor.
  • Grammatiska fel och stavfel: Stavfel och grammatiska fel är en snabb väg till nej-stapeln. Alltid korrekturläs ditt CV innan du skickar det.
  • Falsk information: Var alltid ärlig i ditt CV. Att försöka försköna sanningen kan få allvarliga konsekvenser längre fram.

Kom ihåg att varje jobbansökan är unik, och ditt CV bör anpassas för att passa varje specifik roll. Så ta din tid, gör din forskning och presentera ditt bästa jag på papper. Med ett starkt CV i din verktygslåda är du redo att fånga uppmärksamheten hos Lexman Rekrytering och andra topprekryteringsföretag. Lycka till!